Val av ingredienser
Det är ett gediget hantverk att baka glutenfritt. Våra recept är en kombination av lång erfarenhet, väl utvalda råvaror och en rejäl dos kärlek och passion. Hjärtat i vår produktion är våra stenugnar som bidrar till att få fram extra saftiga och luftiga bröd, med en spröd och krispig yta.
Gott, glutenfritt och högkvalitativt bröd ska vara en självklarhet!
Det är vår drivkraft och det är också därför vi snart har 30 års erfarenhet av att baka glutenfritt, med smak och känsla. Dessutom har vi som målsättning att i så stor utsträckning som möjligt, kunna erbjuda alternativ för andra intoleranser och allergier.
I vårt sortiment är de flesta bröd mjölkfria, bakverken är oftast laktosfria och vi bakar regelbundet veganska alternativ. Vi utvecklar och förfinar kontinuerligt våra recept – så håll utkik då vårt sortiment hela tiden anpassas efter ny inspiration och nya önskemål från er kunder.
Nedan beskriver vi våra val av ingredienser
Surdeg
Vi använder övervägande surdeg i våra matbröd men toppar alltid med en liten mängd jäst för att kunna upprätthålla en jämn kvalité. Den ljusa surdegen baseras på Finax mjölmix och den mörka på en blandning av Bovete, Durra och Teff.
Smör
Äkta smör höjer smakerna och bidrar till hög kvalitet. Vi använder mycket smör i våra bullar och vår erfarenhet är att många laktosintoleranta klarar av just smör om degen i övrigt är laktosfri. I bröd & bakverk där mängden smör inte är lika stor bakar vi gärna med laktosfritt smör. I vissa bakverk använder vi dock växtbaserat margarin för att de ska bli helt mjölkfria och även i viss mån veganska.
Vetestärkelse
Vi upplever att den glutenfria vetestärkelsen bidrar till att skapa luftiga och saftiga bröd som i sin struktur liknar vanligt bröd. Vi är medvetna om att vissa inte föredrar vetestärkelse i sin kost, dock vet vi att det finns en stor kundkategori som uppskattar den här delen av vårt sortiment, då det är dessa bröd som är våra mest populära.
Ren havre
Vi har valt att använda oss av Finax mjölmix som innehåller rent havre men eftersom det finns de som inte tål havre så har vi också alternativ i vårt sortiment som är helt fritt från havre.
Naturligt glutenfria mjölsorter
Vi vet att många uppskattar naturligt glutenfritt bröd och vi har därför flera olika varianter av bröd som bakas naturligt glutenfria. Vi gillar att experimentera och använder många olika sorters mjöl för att skapa olika smakbilder. Våra mest populära mjölsorter är durra, teff, bovete, tapioka, potatis och ris. I vissa speciella recept ingår majs men det är ingen huvudråvara hos oss. Våra naturligt glutenfria bröd har vi märkt med NGF, ”Naturligt glutenfritt”.
Honung
I vissa recept kan honung förekomma, dock har vi valt att använda sirap i de bröd som i grunden är ägg- och mjölkfria, på så sätt får vi ett helt veganskt bröd.
Vanilj
Vi använder äkta vanlijstång i vår egna gjorda vaniljkräm och eftersom vi strävar att minimera svinn så tar vi vara på den använda vaniljstången och gör vårt egna vaniljsocker.
Ägg
Vi har ägg i många av våra bakverk (konditori) men vi har oftast några äggfria alternativ. Vi undviker ägg vid pensling och därför är de bullar som inte innehåller vaniljkräm helt äggfria.
Mjölk och laktos
Våra bullar är bakade på vatten men innehåller smör, vilket betyder att du som är laktosintolerant och klarar av smör kan njuta av våra bullar. I övriga bröd och bakverk som innehåller mjölkprodukter använder vi oss av laktosfria alternativ.
Om du har behov av helt mjölkproteinfria produkter så är de flesta av våra matbröd är helt mjölkfria, men fråga alltid då det finns undantag. Vi har mjölkproteinfria alternativ i kondis och dessutom har vi veganska kanelbullar.
Nötter
Vi använder nötter och mandel i vissa konditorivaror men det är sällan vi har nötter i våra bröd.
Vallmo och sesam
Vallmofrön ingår i delar av vårt sortiment och därför kan det finnas spår av dessa i vår lokal. Sesam använder vi inte i bakverk och bröd men det finns sesampasta i vår egna gjorda hummus.
Vi anpassar till dina önskemål
Om du är extra känslig mot t.ex. nötter eller vallmo, får du gärna kontakta oss och berätta när du vill komma och handla. Vi ser då till att inte baka produkter med dessa ingredienser den dagen.