Val av ingredienser

Det är ett gediget hantverk att baka glutenfritt. Våra recept är en kombination av lång erfarenhet, väl utvalda råvaror och en rejäl dos kärlek och passion. Hjärtat i vår produktion är våra stenugnar som bidrar till att få fram extra saftiga och luftiga bröd, med en spröd och krispig yta.

Gott, glutenfritt och högkvalitativt bröd ska vara en självklarhet!

Det är vår drivkraft och det är också därför vi snart har 30 års erfarenhet av att baka glutenfritt, med smak och känsla. Dessutom har vi som målsättning att i så stor utsträckning som möjligt, kunna erbjuda alternativ för andra intoleranser och allergier.

I vårt sortiment är de flesta bröd mjölkfria, bakverken är oftast laktosfria och vi bakar regelbundet veganska alternativ. Vi utvecklar och förfinar kontinuerligt våra recept – så håll utkik då vårt sortiment hela tiden anpassas efter ny inspiration och nya önskemål från er kunder.

Nedan beskriver vi våra val av ingredienser

Surdeg

Vi använder övervägande surdeg i våra matbröd men toppar alltid med en liten mängd jäst för att kunna upprätthålla en jämn kvalitet. Den ljusa surdegen baseras på glutenfri vetestärkelse och den mörka, på en blandning av bovete, durra och teff.

Smör

Äkta smör höjer smakerna och bidrar till hög kvalitet. Vi använder mycket smör i våra bullar och vår erfarenhet är att många laktosintoleranta klarar av just smör om degen i övrigt är laktosfri. I bröd & bakverk där mängden smör inte är lika stor bakar vi gärna med laktosfritt smör. I vissa bakverk använder vi dock margarin (växtbaserad) för att de ska bli helt mjölkfria och även i viss mån veganska.

Glutenfri vetestärkelse

Vi upplever att den glutenfria vetestärkelsen bidrar till att skapa luftiga och saftiga bröd som i sin struktur liknar vanligt bröd. Vi är medvetna om att vissa inte föredrar vetestärkelse i sin kost, dock vet vi att det finns en stor kundkategori som uppskattar den här delen av vårt sortiment, då det är dessa bröd som är våra mest populära.

Ren havre

Vår mjölmix med glutenfri vetestärkelse innehåller en liten del ren havre (9%), men eftersom vissa inte tål havre (även om det är ren havre) så har vi även produkter som är helt havrefria i vårt sortiment.

Naturligt glutenfria mjölsorter

Vi vet att många uppskattar naturligt glutenfritt bröd och vi har därför flera olika varianter av bröd som bakas naturligt glutenfria. Vi gillar att experimentera och använder många olika sorters mjöl för att skapa olika smakbilder. Våra mest populära mjölsorter är durra, teff, bovete, tapioka, potatis och ris. Vi använder sällan majsmjöl (dock finns det i vissa bröd). Våra naturligt glutenfria bröd har vi märkt med NGF, ”Naturligt glutenfritt”.

Honung

I vissa recept kan honung förekomma, dock har vi valt att använda sirap i de bröd som i grunden är ägg- och mjölkfria, på så sätt får vi ett helt veganskt bröd.

Vanilj

Vi använder äkta vanlijstång när vi gör vår egengjorda vaniljsås.

Ägg

Vi penslar våra bullar med ägg och vi har ägg i många av våra bakverk (konditori). Våra kardemummabullar är dock helt äggfria och vi försöker alltid ha några bakverk som är äggfria. Vårt matbröd är i regel äggfritt men fråga alltid för att vara säker.

Mjölk och laktos

De flesta av våra matbröd är helt mjölkfria, men fråga gärna då det finns undantag. Våra bullar är bakade på vatten men innehåller smör, vilket betyder att du som är laktosintolerant och klarar av smör kan njuta av våra bullar. I övriga bröd och bakverk som innehåller mjölkprodukter, väljer vi i så stor utsträckning som möjligt, laktosfria alternativ.

Nötter

De flesta av våra bröd och bakverk är utan nötter men det ingår i delar av vårt sortiment, så det kan finnas spår av nötter i vår lokal.

Vallmo

Vallmofrön ingår i delar av vårt sortiment och därför kan det finnas spår av dessa i vår lokal.

Sesam

Vi använder inte sesam i vår produktion.

Vi anpassar till dina önskemål

Om du är extra känslig mot t.ex. nötter eller vallmo, får du gärna kontakta oss och berätta när du vill komma och handla. Vi ser då till att inte baka produkter med dessa ingredienser den dagen.