Vår historia

 

Vår grundare, Anna Fries, upptäckte att hon var glutenintolerant för mer än 10 år sedan. Båda hennes, nu vuxna barn konstaterades ha celiaki redan vid ett års ålder. Anna bestämde sig snabbt för att lära sig baka gott glutenfritt bröd. Hennes vision var att barnen skulle få samma förutsättningar som andra barn, vilket var lättare sagt än gjort. Efter 30 års experimenterande säger hon sig ha knäckt koden. Hon utgår alltid från vanliga recept och omvandlar de sedan utefter vissa knep, till att bli glutenfria.

Anna och hennes man Thore, insåg att längtan efter gott glutenfritt bröd delades av de flesta glutenintoleranta. Då passionen för glutenfri bakning fortsatte växa, utvecklades en vision om att alla som inte kan äta gluten, självklart ska kunna äta gott bröd. De hade länge drömt om att ha en liten bageriverksamhet. Tanken var att förlänga sommaren på Öland och erbjuda lokalt och nybakat, glutenfritt bröd. Därför startades ett litet säsongsöppet bageri i Byxelkrok på Norra Öland. Valet av plats var självklart eftersom de har sitt sommarställe där. Namnet på bageriet var också en självklarhet då deras gård, som härstammar från början av 1900-talet, heter just Gullegården.

Gullegårdens glutenfria bageri tog form och blev snabbt en succé som har fått glutenintoleranta från hela landet att vallfärda till Norra Öland.

”Det blev en anstormning så fort vi öppnade och redan från början blev Gullegårdens mycket större än vad vi hade räknat med. Dagligen kommer kunder in med positiv feedback & det händer även att vi möter kunder som gråter av lycka över smakupplevelsen.” 
Anna Fries
Bagare & grundare

I Sverige finns idag ett par hundra tusen personer som har celiaki, dvs är glutenintoleranta. Därutöver finns andra som är allergiska mot vete, eller som upptäckt att de mår bättre av att äta en glutenfri kost. Bland alla dessa grupper är bristen på gott bröd en av de svåraste sakerna att lära sig leva med.

För ca 1 år sedan vidgade vi på Gullegårdens vår vy och öppnade ett bageri på Gärdet i Stockholm, som håller öppet året runt. Vi drivs av en ständig utveckling och vem vet, det kanske uppstå fler Gullegårdens på andra orter.

Vi bakar glutenfritt

Gott, glutenfritt och högkvalitativt bröd ska vara en självklarhet! Det är vår drivkraft och det är också därför vi snart har 30 års erfarenhet av att baka glutenfritt, med både smak och känsla.